Top companii de succes care au pornit din România
Dacă ai văzut deja ce inventatori a dat România lumii, e timpul să trăiești puțin și în prezent. Sunt companii, afaceri, antreprenori care au reușit să creeze un produs și să iasă cu el pe piața internațională sau să dezvolte un domeniu la care alții nu s-au gândit.
Oamenilor din România le place să se laude cu inovațiile, invențiile sau mințile geniale pe care le dă din când în când țara. Țara nu prea are merit, acesta revine unor antreprenori, întreprinzători, cu o oarecare viziune și un plan. Sigur, nu totul duce direct la succes, dar din România au pornit câteva afaceri, câteva idei care au prins excelent și au avut succes și în afară sau au fost preluate de alte companii mari.
Am alcătuit o listă destul de scurtă, deloc exhaustivă, cu branduri românești și companii care s-au remarcat până în punctul în care au devenit aproape substantive comune. Sunt din diverse industrii, cum ar fi auto, tehnologie sau educație. Pe unele le poți urmări cu atenție în următorii ani, s-ar putea să producă surprize și mai mari.
Top companii și branduri de succes care au pornit din România
Bitdefender a ajuns printre cele mai populare și de încredere companii producătoare de antiviruși. Aceasta a fost fondată în 2001 și a ajuns de 1 decembrie 2017 să facă publică vestea că este evaluată la 600 de milioane de dolari. Este, deci, mai aproape de-o evaluare la un miliard, ceea ce ar însemna primul „unicorn” al României. Fondatorul este Florin Talpeș. Deși a pornit de la software, s-a extins și în zona de hardware, iar ultimul produs, Bitdefender Box, va fi fabricat în România, la Satu Mare.
eMAG este cel mai mare magazin online din România și a replicat cu succes modelul Black Friday pe plan local. Probabil că acestea sunt cele două coordonate pe care este cel mai bine cunoscut acest brand. Compania a fost fondată în 2001 de către Radu Apostolescu, Dan Teodosescu și Bogdan Vlad. Din 2009, Asesoft Distribution a preluat 51% din companie și director general a devenit Iulian Stanciu. În prezent, produsul este controlat de grupul Naspers (74,2%) și Iulian Stanciu (25,8%). În ultimii doi ani, magazinul a preluat atât PC Garage, cât și operațiunile Fashion Days (deținut tot de Naspers).
Adservio este o companie fondată în 2008, care a pornit de la nevoia de digitalizare a învățământului românesc. A pornit din Iași și a ajuns, în prezent, să fie cea mai mare platformă de management școlar din România. Online, profesori, părinți și elevi își pot monitoriza mai ușor performanța și pot fi informați mai ușor. Fondatorul este Alexandru Holicov, unul dintre tinerii antreprenori ai țării. El a început proiectul când avea puțin peste 20 de ani.
Dacia probabil că nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este o marcă prinsă de ADN-ul poporului, atât prin perioada comunistă (mai ales prin aceea), cât și prin cea modernă, controlată de grupul Renault. Compania a fost fondată în 1966 și din 1999 este deținută de francezi. A depășit acea valoare de un miliard de dolari, dar nu este nici startup modern, nici produs integral românesc. Chiar și așa, în ultimii 13 ani, de când a fost introdus modelul Logan, gama de produse a fost diversificată și marca a ajuns în numeroase țări mai sărace sau mai bogate.
Vector Watch nu mai există, dar este unul dintre succesele importante pe zona de startup-uri și inovație. Este o companie pornită de Andrei Pitiș, Irina Alexandru și Dan Tudose. Cel dintâi s-a ocupat de poziționare, prezentare, promovare, cel din urmă de hardware și Irina de design. Ei au reușit, împreună cu o echipă, un director executiv străin și cu o idee, să introducă pe piață un ceas inteligent cu autonomie de 30 de zile. Au fost două versiuni, iar compania a fost cumpărat la începutul lui 2017 de Fitbit pentru 15 milioane de dolari.
Amber Studio a pornit în 2013, fondată de Dragoș Hâncu, și probabil că este una dintre acele companii de care n-ai auzit, dar, tăcut, a crescut să reprezinte un domeniu. Este un studio independent de jocuri video și a crescut prin portare de jocuri pentru companii mari, cum ar fi Disney. Apoi și-a lansat primul joc de mare succes: Link Twin. În 2016, compania a mai lansat și un incubator (Carbon) pentru industria de gaming.
Bittnet este o companie înființată în 2007 de frații Mihai și Cristian Logofătu. Activitatea principală este furnizare de servicii de training IT și s-a remarcat anul acesta mai ales prin preluare Gecad Net, companie specializată în comercializare și implementare de aplicații software. Bittnet este prima companie de IT listată la Bursa de valori București (în 2015, în sistemul alternativ de tranzacționare AeRO).
Allview este un brand, iar compania din spate este Visual Fan. Activează încă din 2002 în zona de electronice și fondatorul este Lucian Peticilă. În ultimii ani, compania s-a dus mai mult către telefoane inteligente, ba chiar modele premium, depășind prețul psihologic de 2.000 de lei. Treptat, în anii de activitate, sub acest brand au fost vândute DVD playere, televizoare, tablete, gadgeturi pentru navigație și, desigur, telefoane. În 2017, compania Visual Fan a introdus și primul asistent digital care poate recunoaște limba română.
Clever Taxi a fost fondată în 2011 de către Mihai Rotaru și Alexandru Dumitru. A ajuns, până în 2017, în 20 de orașe din România și ceea ce face e să-ți pună la dispoziție o soluție digitală, sigură, pentru a chema un taxi. Anul acesta, compania a fost preluată pentru o sumă necomunicată (de peste 10 milioane de euro) de către myTaxi, din Germania, controlată de grupul Daimler. Ultimele cifre Clever Taxi indicau că aplicația a avut circa 600.000 de utilizatori și 17.000 de șoferi înregistrați.